štvrtok 30. augusta 2018

Príchuť jesene...

Pomaly sa končí leto. Noci sú chladnejšie, slnko je cez deň ostrejšie, ale vzduch ešte nemá tú jesennú pravú vôňu. To bude až vtedy, keď vyjdú na polia traktory a začnú zorávať pôdu.
Ale vďaka Bohu tento rok sme mali aj napriek extrémnym suchám bohatú úrodu ovocia.
Začalo to v júni čerešňami. Máme v záhrade tri rôzne druhy a tie rodia pekne po sebe, takže čerešne sú počas troch týždňov pre mňa hlavný zdroj obživy:-)
Potom nejaké marhulky, prvé jabĺčka a teraz strašne veľa ringlót, úžasných sliviek a sladučkých hrušiek. A keďže sa musíme poučiť, že posledné dva roky nám všetko zmrzlo, zaváram všetko, čo sa dá.
Moja neter ma potešila, keď zbadala našu špajzku a povedala že sa je tak páči: všetky tie kompóty, džemy, uhorky, kečupy ako sú naskladané v regáloch:-) Zaváram veľa, lebo všetci to máme radi. Deti už pýtajú kompóty, keď ich vidia v pohároch, ale nemôžu, pošlem ich nech si v záhrade dajú čerstvé slivky nabité vitamínmi. Teraz ich suším v sušičke a babička sa chystá uvariť aj lekvár.
Ovocia sme si tento rok naozaj užili...

3 komentáre:

  1. Taková úroda je požehnání. Sice dá hodně práce ji zpracovat, ale v zimě ty dobroty jako když najdeš. Já teď už nezavařuji ani nenakládám, jen jsem letos dělala z třešní marmeládu, je noc dobrá. Vnouček ji má rád namazat na rohlík nebo na palačinky.
    U nás už konečně pořádně zapršelo. Přeji krásné září. Růža

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Páni, to je úroda. My máme letos hodně jablíček, ani nevím, jestli je všechny stihnu zpracovat. Kompoty u nás nikdo nejí, takže nezavařuji. Jen marmelády. :o)
    Přeji krásný podzim. D.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To ano, dá to kopec času všetko zavariť, ale robím to, keď viem, že sa to u nás minie. Čerešňový džem tiež robím - je výborný.No a jablone máme ešte veľmi mladé, takže na uskladnenie musíme kupovať. Á prajem aj Vám krásnu jeseň :-)

    OdpovedaťOdstrániť