pondelok 11. mája 2020

Medové srdiečka

Pridávam ďalší receptík na domáce keksy - tento robím asi najčastejšie.
Aj dva krát do mesiaca...
Úžasný je v tom, že tam ide len trochu masla a aj na to sa nemusí čakať, až zmäkne 
a ten med ho nádherne prevonia a je toho plná dózička.

Do hrnca dáme:
20 dkg kryštálového cukru
2 celé vajcia
2 PL medu
10 dkg masla

Na miernom ohni stále miešame, až sa cukor roztopí. Určite nie do varu!
 Vypneme. Do zmesi pridáme 

45 dkg hladkej múky 
a 1MLŽ sódy bicarbóny.

 Vareškou cesto premiešame a necháme asi hodinku postáť, aby cesto vychladlo. 
(alebo zakryté dáme do chladničky)
 Cesto dáme na dosku a rukami ho ešte prehnetieme. Má výbornú nelepivú konzistenciu, 
takže stačí len trošku podsýpať múkou, rozvaľkať a vykrajovať.
 Nie veľmi natenko, srdiečka budú pekne mäkké ak budú mať svoju hrúbku.
 Pečiem v teplovzdušnej rúre na 170 stupňov.
S cestom sa naozaj veľmi dobre pracuje, preto je to rýchlovka.
Naposledy som posledných pár srdiečok skladala do dózičky ešte teplé
a zatvorila ju vrchnákom. 
Tak ostali všetky krásne mäkké...
Na tento recept som prišla tak dosť náhodne. 
Som chcela skúsiť na Vianoce upiecť niečo nového 
a toto bol recept na nejaké zlepované plnkové koláčiky.  
Keď som ale skúsila len upečené cesto a tá chuť mi výrazne pripomenula medové keksíky 
zn. Sunarka, ktoré dostala Julianka keď bola ešte maličká, odvtedy ich robievam. 
Musím priznať, že tieto máme asi najradšej zo všetkých domácich keksov, ktoré robievam.

6 komentárov:

  1. Recept si opíšu a příležitostně vyzkouším. Líbí se mi Tvoje dóza na sušenky, je to pěkná dekorace.
    Vzpomněla jsem si na mého tatínka, mamka mu na Vánoce pekla obyčejné sušenky, ty měl nejraději.
    Měj pěkné májové dny.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Ruži, tú dózu som si kúpila v kvetinárstve, tiež som za ňu veľmi rada :-) aj za spomienku na Tvojho otca. Maj sa krásne...

      Odstrániť
  2. Dózu mám a pěkně velkou, cukrátka vypadají a asi i chutnají skvěle, měla bych vyzkoušet! Díky za recept.
    Moc zdravím na Slovensko! Jiřina z N.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak tvoje srdíčka určitě vyzkouším. Peču na Vánoce, ale můj recept je nic moc. Tyhle budou určitě lepší. A dobrý typ jsi dala: do dózičky dát ještě teplá srdíčka a zavřít, vyzkouším.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Keď sa mi stalo, že boli srdiečka, ale aj hociktoré pečivo, napr. zázvorníky dosť chrumkavé, dala som aj krajec chleba do dózy na deň a zavrela. potom zmekli. Ale takto to samé o sebe udržalo svoju vlhkosť...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tvoj recept musím vyskúšať, vyzerajú naozaj lahodne ♥♥♥ Alexandra

    OdpovedaťOdstrániť