Tento zákusok bol pre nás, ako deti vždy veľmi sviatočný.
Vychutnať sme si ho mohli len keď sme dostali výslužku z nejakej svadby od známych
a keď sme krabičku otvorili - júúj, nádherne vyzerajúci ružový šťavnatý zákusok
zmizol ako prvý.Prešlo veľa rokov a moje deti sú presne ako my.
Tak som si povedala, že im ho skúsim upiecť.
Google mi ponúkol kopec receptov plných ružových punčákov a tak som upiekla prvý, druhý
a stále sa mi nepozdávala technika, ingrediencie, množstvo atď.
Takže až po minimálne šiestich cukrárskych pokusoch mojej maličkosti o tento lákavý rez
som zistila, ako ho mám a budem robiť. A hlavné je, že to v podstate vôbec nie je žiadny
kulinársky zázrak, ale úplne jednoduché pečenie piškótových korpusov plus to ostatné :-)
1. cesto
V mise vyšľaháme 3 bielky so 120 g kryštálového cukru úplne do tuha a leskla.
Primiešame 3 žĺtky a ešte šľaháme. Potom zľahka vmiešame 120 g polohrubej múky.
Cesto rovnomerne nanesieme na plech (vnútorná plocha 36 x 27 cm)
a pečieme na 180 stupňov 12 minút.
Chvíľu necháme vychladnúť cesto preklopíme, odstránime papier a odložíme.
Tak isto upečieme ešte 2. cesto
3. cesto
Je vlastne to stredné, ružové.
Vyšľaháme 4 bielka so 120 g kryštálového cukru do tuha a leskla, pridáme 4 žĺtky a šľaháme.
Potom pridáme 140 g hladkej múky a červené cukrárske farbivo a zľahka premiešame.
Cesto pečieme 15 min.
Ja mám dva rovnaké plechy, takže je to rýchlejšie, ale aj tak sa nemusíte báť, ak máte
k dispozícii len jeden plech. Pláty sa pečú len pár minút, veľmi rýchlo vychladnú,
takže manipulácia s jednotlivými cestami je rýchla a nezaberie veľa času.
Teraz dáme 1. bledý piškótový korpus späť na plech. Potrieme ho lekvárom, alebo ríbezľovým džemom. (Ja som zmiešala lekvár s čerešňovým džemom.
Podstatná je farba, aby pekne výrazne oddelila jednotlivé vrstvy ciest.)
Na to položíme ružové cesto. To popolievame cukrovým sirupom.
Cukrový sirup:
Do 1/2 l hrnčeka dáme asi 2,5 dcl vody, trošku rumu, farbiva, a červeného sirupu.
Lyžicou rovnomerne polievame cesto aby sa dobre nasiaklo.
Opäť ho natrieme džemom a položíme tretie cesto - bledé.
Na plech položíme rovnú plochu a zaťažíme ju, tak sa cestá pod ním rovnomerne zrovnajú
a necháme niekoľko hodín odležať.
A nakoniec na zákusok nanesieme ružovú polevu.
Poleva:
Zmiešame citrónovú šťavu, trochu červeného sirupu, punčovej arómy (alebo rumu),
farbiva a práškového cukru.
Zákusok je dobré nechať v chladničke cez noc odležať,
takže keď sa na druhý deň ide krájať,
je pevný, rovný a šťavnatý.
Tomu říkám hodná maminka. Ty jsi, Lubico, tak šikovná a ochotná kuchařinka, poklad v domácnosti. Řezy jsou jeden jako druhý, skvělé dobrůtky. Jiřina z N.
OdpovedaťOdstrániťJiřinka, ďakujem moc za milé slová, ale zas až tak ochotná moc nie som, keď sa dá, padám preč z kuchyne :-) Ale čo by človek nespravil pre svoje lásky, a tak každý deň varím a každý tretí pečiem :-))))
OdstrániťAno,jste opravdu moc šikovná.Máte to krásné,hned bych si nějakou dobrotu dala.Marťa.
OdpovedaťOdstrániťĎakujem, Marti, hneď by som Vám ponúkla, keby sa dalo :-)
OdstrániťLubico, jsi moc šikovná. Řezy se Ti povedly, jsou jak od cukrářky. Určitě dětem moc chutnaly.
OdpovedaťOdstrániťTo chutili, Ruži, nie sú obrovsky vysoké ako bývajú od cukrárok, tak sa rýchlo popapajú :-)
OdstrániťLubico, vypadá to výborně. Punčové řezy miluje můj taťka a tak mu je občas také dělám. Měj se hezky, zdraví Tě Lenka
OdpovedaťOdstrániťwww.babilenka.cz
Díky, Lenka, sama som rada, že ich viem robiť, ale ako som písala - až na šiesty pokus sa začali dariť :-)))
OdstrániťPunčové řezy jsem milovala už jako malá a chutnají mi dodnes. Ale sama jsem ho ještě nikdy nedělala :-) a že už po tom světě nějaký ten pátek chodím.
OdpovedaťOdstrániťTvoje pečení je povedené !'
Hanka
Ďakujem, Hanka, tak možno ho niekedy skúsiš upiecť :-)
OdstrániťKrásne punčové rezy. Ja som naposledy piekla punčovú roládu, mňam.
OdpovedaťOdstrániťPekné dni,
A.
Punčovú roládu? Fíha, tak to musí byť super a krásne, kuknem si to na nete, ani som nevedela, že sa taká dá :-)))
Odstrániťmiluju punčovou roládu...Sv.
OdpovedaťOdstrániť