Úplne prvý jarný úžitok z našej zeleninovej záhrady je zber špenátu.
Z hriadky otrhám zelené lístky, a doma ich poriadne premyjem.
Z čerstvého špenátu som spravila hneď na obed výborné mäso s cestovinami
a inokedy zasa do šalátu.
Aby sme ho mohli užiť aj cez rok, lístky sparím v hrnci a potom buď pokrájam na kúsky,
alebo časť rozmixujem, dám do sáčkov a zamrazím.
Výhodou špenátu z vlastnej záhradky je, že ešte stále lístky z koreňov dorastajú,
takže ešte niekoľko dní ho môžeme jesť čerstvý.
Tiež na chleba ako príloha namiesto šalátu je vynikajúci.
Z hriadky otrhám zelené lístky, a doma ich poriadne premyjem.
Z čerstvého špenátu som spravila hneď na obed výborné mäso s cestovinami
a inokedy zasa do šalátu.
Aby sme ho mohli užiť aj cez rok, lístky sparím v hrnci a potom buď pokrájam na kúsky,
alebo časť rozmixujem, dám do sáčkov a zamrazím.
Výhodou špenátu z vlastnej záhradky je, že ešte stále lístky z koreňov dorastajú,
takže ešte niekoľko dní ho môžeme jesť čerstvý.
Tiež na chleba ako príloha namiesto šalátu je vynikajúci.
Tu je zopár receptov, ktoré robievam:
Cestoviny s kuracím mäsom a špenátom
Na oleji podusím kuracie prsia nakrájané na kocky, posolím a pridám prelisovaný cesnak.
(Pre niekoho je surový cesnak ťažšie stráviteľný, preto som časť uvarila a na konci na vôňu
a dochutenie dala zbytok.)
Domäkka uvarím, až ostane len trošku šťavy na dne.
Pridám pokrájaný špenát a ešte troška cesnaku.
Zľahka premiešam na miernom ohni, aby špenátové lístky zmäkli a vmiešam uvarené cestoviny. Vpodstate jednohrncový, veľmi rýchly obed je na svete.
Výborne chutí, ak doň vmiešame napr. postrúhaný parmezán.
(Pre niekoho je surový cesnak ťažšie stráviteľný, preto som časť uvarila a na konci na vôňu
a dochutenie dala zbytok.)
Domäkka uvarím, až ostane len trošku šťavy na dne.
Pridám pokrájaný špenát a ešte troška cesnaku.
Zľahka premiešam na miernom ohni, aby špenátové lístky zmäkli a vmiešam uvarené cestoviny. Vpodstate jednohrncový, veľmi rýchly obed je na svete.
Výborne chutí, ak doň vmiešame napr. postrúhaný parmezán.
Zeleninový šalát
Snažím sa, aby sme aspoň raz za týždeň mali šalát z čerstvej zeleniny.
A čo už doňho dám ako obmenu, je na možnostiach záhrady, špajze, či chladničky.
Ale základ je ten istý. Buď ľadový šalát, alebo čínska kapusta plus zelenina, ktorá je práve dostupná: rajčiny, cibuľka, rukola, reďkovka, paprika, strúhaná mrkva a tento krát aj čerstvé špenátové lístky.
A na chuť dávam feta syr, alebo tuniaka, na kúsky pokrájané mäso, alebo salám. Prelejem to najčastejšie tekvicovým olejom - ten máme veľmi radi a posolím bylinkovou soľou.
Včera nám v záhrade pri západe slnka chutil ešte viac :-) :-) :-)
A ten tretí recept, ktorý robím zo špenátu všetci poznáme...
Ale to musím priznať, robím tak dva krát za rok, no hlavne na Zelený štvrtok
- omáčka, vajíčko a knedľa :-)
Je veľa super receptov, ktoré sa dajú robiť z tejto chutnej jarnej zeleninky,
takto ju využívame my doma... :-)
Tak kdykoli k tobě, milá Lubico, přijdu na návštěvu blogu, vždy se potěším. Krásné a chutné, tentokrát. Zdravím do Holíče. Jiřina z N.
OdpovedaťOdstrániťŠpenát máme rádi. Většinou ho ale kupuji zmrazený. Ale bývaly časy, kdy jsem ho na zahrádce taky pěstovala.
OdpovedaťOdstrániťKrásně jsi to nafotila - špenát a tak fotogenický :-)).
Měj se hezky!
Hanka